Voditelj etno i poljoprivrednih emisija

U sledećem životu ‘oću da budem voditelj onih etno i poljoprivrednih emisija. Putujem svetom, Evropom, a naročito Srbijom i obilazim imanja, kuće domaćinske.

Dobar dan domaćine, dobar dan Nebojša. Kako ide pos’o, kako se živi ovde kod vas? Pa puno se radi, al’ lep je život na selu, saće da vidiš. A sad da probaš našu rakiju, pa vino,pa pršut, kulen, slaninu, kobasice, šunku, suvi vrat za početak. Nebojša nemoj tako brez leba na suvo, uzmi pitu sa sirom ili zeljanicu sa vrganjima i bukovačom iz naše šume, snajka jutros brala, pa onda domaći hleb i pogaču iz peke. A sada Nebojša, pošto si probao predjelo, da pređemo za sto, jer gotovo je jagnje i prase na ražnju, pramenka i manguljica, ovo nisi prob’o. Jedi Nebojša, al obavezno da ostaviš mesta i za kolače i torte što su žene iz kuće napravile, da vidiš šta je poslastica i šta ume žena sa sela. A pa nećeš ti nigde, stavili smo teletinu pod sač za večeru.

Pa šta je bilo Nebojša, nešto nije u redu? Pa što ne jedeš, jel ti se ne sviđa? Jedi bre nemoj da se stidiš, ako ne pojedeš ovu pogaču sa kajmakom, baba Mila će te izroka sa’s sekirče, ima gadnu narav kad je kujna u pitanju, a deda Radetovu dimljenu pastrmku, jesi prob’o? A pa moraš tri zalogaja bre, će se uvredi! Ostani bre zanoći, kude ćete sad , eo ćale nosi iz podruma belo vino od prošle godine?

I onda me ujutru iznesu iz kuće kao džak cementa, napune mi gepek sa domaćim proizvodima za naredno tromesečje i kažu, Nebojša, slabo si mi jeo nešto, mršavo! Nemoj šta zameriti, u žurbi smo, setva je pa nismo stigli da okrenemo vola na ražanj, al da nam obavezno dođeš za dva meseca, da vidiš ti šta je kuća domaćinsaka, pa da spremimo nešto ozbiljno.

Dođeš kući, daš ovima iz režije da ti izmontiraju emisiju dok se ti oporavljaš i variš pola tone hrane. U nedelju narod oduševljeno gleda emisiju, kao sve super a ne znaju ljudi da si jedva izvukao živu glavu i kažu lako je tebi Nebojša.

Autor: Nebojša od Zrenjanina

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *