Dnevnik jednog hipohondre

Svaki iole kvalitetan Hipohondar jutro započinje gledanjem u beonjače, zatim razvrne donje kapke i gleda boju ako je boja crvena u redu je, ako je ne daj Boze blijedo narandžasta to ukazuje na neku bolest. Zatim isplazi jezik provjerava i njegovu boju, da li ima ili nema naslaga. Onda obavlja ličnu higijenu. Prije doručka mjeri pritisak, već na 130/85 počinje da drami. Popije jogurt sa bijelim lukom, za deset minuta opet isto. Pije limunadu čistu. Mjeri opet, stanje se ne mijenja. Pije čaj od matičnjaka i đumbira i za svaki slučaj razrijeđeno jabukovo sirće. Doručkuje voćnu kašu. Poslije toga osjeća mučninu, povezuje je s pritiskom i mogućim moždanim udarom. Ponovo mjeri pritisak. Uredan je. Sretan je zbog toga, ali brine ga ova mučnina, ako nije od pritiska ko zna od čega je. Zove kumu Jelenu, ona ga uvijek smiri rečenicom: – I meni je to isto bilo, ali prošlo je ništa strašno. Tijanu više ne zove od kad mu je rekla da njegovoj bolesti nema lijeka i smijala se kao luda.

Svaki iole kvalitetan Hipohondar kad ima viška para počasti se jednim ultra zvukom ili kolor doplerom, a kad dobije povišicu Boga mi i nošenjem holtera i nalazima od – do na privatnoj prestižnoj klinici. Hipohondar nema obične bolesti kao drugi svijet kod njega je sve teže, drugačije i nepodnošljivije. On zna da glava ne boli od promaje već od lošeg dotoka krvi u mozak.
Svaki iole kvalitetan hipohondar ne priča sa svojim porodičnim doktorom.
Evo ja npr. ja sam se još u ranoj fazi Hipohondrije posvađala sa svojim doktorom, znam da mi nije dao uputnicu koju sam tražila, a za koju bolest ne sjećam se. Već tada sam znala mnogo više od njega o svim bolestima.’Ta će on obični skretničar.
Svaki iole kvalitetan Hipohondar zna da se uputstvo o lijeku čita na licu mjesta u apoteci i počinje od nus pojava, jer će ih on logično imati pa kad vidi kakve su donosi odluku o kupovini, a ne kao ja na početku kupim pa kad kod kuće pročitam dobijem napad panike. E moji rođaci za sve je potrebno iskustvo.
Ako danima nisi ležao u fetus polozaju nemoj ni počinjati priču o Hipohondriji sa mnom, jer si amater level pro.
Sjećam se jednom kada sam bila u već poodmakloj fazi odem na jednu privatnu kliniku(na koju sam išla inače samo kada sam u lovi) da mi se srce snimi svim mogućim aparatima. Da mi se da da trčim na traci dok sam kablovim privezana za neku spravu, da se vidi kako mi taj mišic reaguje na napor. I sve drugo sto jedna prestižna privatna klinika moze ponuditi iz oblasti kardiologije.(muž dobio na kladionici prvi put u braku, htio da idemo na Zlatibor, kakva Zlatibor kao da je meni ovakvoj do Zlatibora, posvađamo se na smrt, meni skoči pritisak na 135/90,on se prepadne i odveze me na tu kliniku)

– Dobar dan.
– Dobar dan.
– Vi ste?
– Snežana Topalović.
Unosi moje lične podatke u računar.
– Jeste li se ranije liječili kod nas?
Fino me uvrijedi ovim pitanjem.
– Jesam li se ja liječila kod vas? Pa stvarno.
Kaže: – Nema Vas u sistemu.
-E pa loš ti sistem doktore.(Ja sam u svim mogućim sistemima svih zdravstvenih ustanova)

Druga doktorica koja je bila tu kaže: -Kolega pogledajte da nije u folderu F45.2.
Prekinu me, kakva je to šifra ko zna? Znam dosta šifri ta mi nije poznata. Hvata me panika.
Nađoše me tu: – U pravu ste koleginice tu je. E idemo prvo da izmjerimo pritisak. Pregled je bio dug i detaljan, a ne kao kod ovih u državnoj 15 min.i odmah sljedeći.

– Snežana Vaše srce je zdravo sve je u redu nemate razloga za brigu, pritisak Vam je u granicama normale mozda previse emotivno sve doživljavate poradite na tome. Ne treba terapija.
Hvala Bogu dragom mislim u sebi,ali da mi nije baš ništa prosto ne mogu da vjerujem.Počinjem sumnjati u njegove titule,što ne radi na VMA ako je takav stručnjak.
– Odem da platim. Ljubazna sestra mi dade račun 240. KM. Ma da je 2400. nije skupo kad su me ovako detaljno pregledali.
Dođem kući, logično odmah guglam onu šifru faldera u koju sam zavedena.
F45.2 – HIPOHONDRIJA, jer nijedan iole kivalitetan Hipohondar nikad nije čitao o toj bolesti.
Čitam, sve simptome imam to je to, ko je pisao o ovoj bolesti kao da je sa mnom živio. Eto rođaci moji tako me jedna privatna prestižna klinika izliječila od Hipohondrije, za samo 240 .KM
A što se tiče Korone, Korona je mačiji kašalj za svakog iole kvalitetnog Hipohondra!

Autor: Snežana Aleksić Topalović

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *