Tetka i Nađa

“Tetka, šta radiš ispod stola?”
Krijem se.
“Od koga se kriješ?”
Od ljudi.
“Što?”
Znaš, kad sam bila mala kao ti, pa me strefi neka muka mislila sam da kad se šćućurim ispod stola, malo žmurim i čekam – da će sve da prođe. Sad isprobavam stari trik!
“Koliko to malo žmuriš?”
Za sad nedovoljno, da bi trik upalio.
“Imaš i kolače i vodu?”
To je za slučaj da mi padne šećer ili da ožednim ukoliko se moje žmurenje oduži.
“Smem da sednem pored tebe?”
Smeš.
“Smem da uzmem ovaj čokoladni kolač?”
Smeš.
“Evo zauzvrat, mogu da te zagrlim. Mogu i da ti odrecitujem ovu poslednju pesmu što smo učili u školi. Ili da te našminkam?”
Nađa, poslednji put si mi razmazivala karmin po čelu, a maskaru si mi stavljala na obrve. Mislim da ću ovog puta preživeti bez tvojih mejkap inovacija.

Grli me i počinje da recituje neku rodoljubivu pesmu.
Grlim je i guram joj novi kolač u usta kako bi ućutala. Nikad nisam padala na rodoljublje. U tom momentu mi je stavila ruku na srce. Zbunjeno sam je pogledala i pitala je šta to radi.

“Nije zbog ljudi, muči te simpatija, je l’ da?”
To ti srce kaže? Ma, važi!
“Znam šta treba da radiš!”
Prosvetli me, žmurenje kreće da me umara.
“Napiši mu ljubavno pismo.”
Nađa, ne znam da pišem takva pisma.
“Hmmm… Onda ću ja da ga napišem umesto tebe.”

Otrčala je do sobe po papire i olovku. Onda se opet vratila ispod stola i počela je da me edukuje.

“Tetka, prvo staviš dva prsta uvučeno, da bi znao da si išla u školu. Počinješ sa “Dragi”, jer ti je važno da mu pokažeš da ti se sviđa. Da ne gubimo vreme, pišem ja.”

“Draga tetkina simpatijo,

Danas sam je našla ispod stola, kako žmuri i jede kolače. Znam da je to zbog tebe i te ljubavi, jer kad je ljubav baš briga za tebe, ti uzmeš kolače da ti bude bolje. Zato je najbolje da dođeš. Treba da poneseš ruke i da joj te ruke staviš oko struka, kao što to osmaci iz moje škole rade. Možeš da je povedeš na ručak ili večeru. Tetka voli da ruča sladoled, a da večera čips, tako da nije skupa. Ja za dalje ne mogu da ti pričam, ali mislim da su to baš dobro ispričali u ljubavnim filmovima ili u onim knjigama. Potrudi se malo, nađi u kompjuteru. Imam i ovo da ti poručim – nas dve dok šetamo, onako baš puno dečaka pilji u nju, a ona se zapiljila u tebe baš. Nemoj dugo da čekaš, jer to njeno piljenje može da joj dosadi i da izabere nekog drugog.

Voli te Nađa i njena tetka.”

Autor: Tijana Banović

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *