Suština i pritisak

Priznati stručnjak na polju ljudskih potencijala držao je predavanje. Nakon uvodnog govora, on uze narandžu u ruke i upita publiku:
“Ako stisnem iz sve snage ovu narandžu, šta će izaći iz nje?”

Neka mlada devojka iz prvog reda dobaci:
“Pa kakvo je to pitanje? Ako stisnete narandžu, onda će iz nje izaći sok od narandže. To je ono što je unutra, i ne može ništa drugo izaći iz nje.”

Čovek reče: “Tačno. To i jeste odgovor na moje pitanje. Iz narandže će izaći narandžin sok jer je upravo to unutra. A sad, ako proširimo sliku i zamislimo da vas neko tako stisne. Da vas stisnu vaši problemi, brige, strahovi, da vas ogovaraju, da vas netko uvredi, da vam nanese bol i slično. I iz vas izađu bes, mržnja, prezir, strah, ljutnja, zloba, itd. Vi biste rekli da je to izašlo iz vas zbog toga što vam je neko rekao ovo ili uradio ono, ali prava istina je da je ono što iz vas izlazi – ono što nosite u sebi. Zapamtite, ako vas neko stisne, iz vas će uvek i baš uvek izaći ono što je u vama. Iz narandže nikada neće izaći sok od jabuke. Isto tako iz vas nikad neće izaći ono što već nije u vama.

Nema dobrog drveta koje donosi rđav plod, ni rđavog drveta koje donosi dobar plod. Jer, svako drvo se poznaje po svom plodu. Sa trnja se ne beru smokve, ni grožđe sa kupine. Dobar čovek iz dobre riznice svoga srca iznosi dobro, a zao čovek iz zle riznice iznosi zlo, jer usta govore ono čega je srce puno.

Ukoliko znate ko je autor, rado ćemo potpisati

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *