Porodica nije šala

On j**be sa strane. To se tako kaže. I ona se j**be sa strane, samo ona kaže da ona tog nekog voli, pa ne bi to tako grubo nazvala. Ženama je potrebno jedno duže maženje i nežnije vođenje ljubavi sa strane, pa da prezru svog muža i zaljube se u tog nekog, sa strane.

Deca se vikendom napijaju i režu žiletom plitko po spoljnom delu ruke.
Tinejdžeri, kažu roditelji.

Nedeljom, bez obzira na sve, imaju dugački beli stolnjak preko stola sa dubokim i plitkim tanjirima. Iz šerpe se puši domaća supa. Spremljene su bečke šnicle, pire i beli sos.
I svi jedu zajedno.
Slabo se gledaju u oči. Al jedu, ne mož biti gladan.

Onda otac porodice legne na trosed i zaspe uz prenos fudbalske utakmice. Prdnuo je tri puta pre nego što je utonuo u san. Majka porodice pere sudove i mokrim prstom proverava telefon. Ona bi da joj švaler pošalje srce, bar. Al srce ne stiže i njoj je sve gore.

Deca u sobi na jutjubu gledaju snimak nekih vršnjakinja što se skidale i snimale, pa im neko uzeo telefon i stavio to na Jutjub.
Srce još uvek ne stiže.

Sutra je ponedeljak. Svako svojim putem.
U utorak otac porodice dobija platu, 56.000 dinara. Tri hiljade odmah popio u kafani, došao pijan kući. Zapravo, donele ga kolege.
Majka porodice bacila mu lavor iz kog je pre pola sata raširila beli veš. Deca gledaju. Ćerka plače.

U sredu majka porodice odlazi posle posla na izlivanje noktiju. Da se osveti pijanduri, da oduševi švalera ako se vide i sebi da “oduška”, “zaslužila je s kakvom budalom živi”.
Dobila je srce u mesindžer. Nešto kasnije dobila je i ostalo. Kući je došla cvrkutava jer je švaler “voli”.
Otac porodice ljulja auto u ataru. Došao rasterećen. Svi večeraju porodičnu picu.

Deca malo kasnije otišla kod drugara, rasterećeni roditelji (primanje, dobijanje) ih pustili. Ćerka probala marihuanu. Povraćala. Brat se smejao i pio pivo. Došli kući kad su hteli.

Majka porodice sutra izašla pre svih, da kupi svileni veš kod Mire. Otac otišao na posao, posle posla kod Drage na ljutu rakiju.
Majka stigla utučena, veš ostao u kesi, otac stigao pijan, deca kod drugova uvežbavaju duvanje.

Nije Zadruga uvek kriva.
Ni Parovi.
Ni Vučić.
Ni zdravstvo, ni sudstvo, ni policija, ni mediji.
Ni korupcija.

Krivi jesu, ali ne za sve i ne uvek. Porodica nije zajebancija. Ona postaje zajebancija kad je brak shvaćen kao zajebancija, pa se prema njemu odnosiš ko da si se za sebe venčao. Ako nemaš želudac da ga variš, dostojanstveno ga napusti.
Deca gledaju.

Autor: Jovana Kešanski

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *