Oštećena posuda

U Kini je nosač vode imao dve velike glinene posude za vodu koje su visile na štapu kojeg je nosio na ramenima. Jedna je posuda bila oštećena, a druga je bila cela. Iz oštećene posude voda je curila celim putem prema kući. Cela posuda bila je ponosna svojim radom jer je u njoj nosač donosio kući mnogo više vode nego u oštećenoj, a oštećena se posuda zbog toga stidela.

Jednog je dana oštećena posuda rekla svom nosaču: “Stidim se jer ti ne mogu služiti onako kako bih želela.”

Nosač joj odgovori: “Jesi li primetila da cveće cveta samo na tvojoj strani, ali ne i na strani cele posude? To je zato što sam znao za tvoj nedostatak i posejao sam cveće na tvojoj strani puta. Svaki si dan ti to cveće zalivala. Već dve godine berem to čudesno cveće koje mi donosi radost. Kada ti ne bi bila takva kakva jesi, to me cveće ne bi radovalo iz dana u dan.”

Pouka: Svako od nas ima svoj poseban nedostatak. Svako je od nas na neki način oštećena posuda, ali upravo ti nedostaci čine naš život zanimljivim i vrednim. Prihvatimo se takvima kakvi jesmo i trudimo se s veseljem tražiti pozitivne osobine naših ukućana, prijatelja i saradnika. Ustanovićete da svako, baš svako ima nešto dobro u sebi!

Ukoliko znate ko je autor, rado ćemo potpisati

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *