Kulinarska dinamika

Brutalno dobro kuvam, tačnije spremam jela u kotliću, ispod sača, na ražnju i roštilju. Mnogi me pitaju za recepte, u čemu je tajna, šta i kako.

Dakle, nema puno matematike, pajsad. Pozoveš goste i kažeš da će jelo biti gotovo oko 2 (14 h). Gosti se naravno okupe malo ranije ali, ti kreneš sa spremanjem jela kasnije nego što treba. Oni, vezani za tvoja predizborna obećanja, naravno slabije doručkuju. U 14 h oni gladni kao hijene, otegneš ga maksimalno, lagano ga krčkaš, pijuckaš piće, a ono što je zdravo jako mlogo važno, jeste da vetrić pirka u pravcu od jela ka gostima, tako da im miris obaška otvara apetit. Takođe, veoma bitna stvar je da im suneš po rakiju dve, domaću naravno, nema boljeg otvarača apetita od srpske šljivovice, sve ostalo je mlohav k*rac, provereno. Srpska šljiva je hilti za želudac! Elem, tu oko 4 (16 h), oni počinju da prilaze kotliću, kao interesuje ih recepat, začini, načini itd, ustvari, ako ih malo bolje pogledaš, zapažaš da im je u levom oku puk’o kapilar na nervnoj bazi, da se smeškaju iz kurtoazije, a u sebi misle, završavaj ovo usta te j*bem, padamo u nesvest od gladi, pao mi je i šećer i pritisak i nivo tolerancije, daj da se jede, koga j*beš više, oko ću ti izvaditi kašikom.

E, tu je važno da ne posustanete! Moraš da lažeš kao član gradske vlade, da ih ubediš da će sve biti savršeno i uskoro! A onda, odeš u kuću, namažeš leba masti i paprike, izađeš međ’ nji’, kažeš, izvinite ali ja moram samo malo da premostim, ustao sam jutros u 6 h radi ovog, radi vas! Zatim, počneš da mljackaš ono parče hleba, kao baba kad namešća protezu da joj legne u kućište, a proteza dedina. To je momenat kada između gostiju, pod stolom kreće intimna razmena bensedina, bromazepana, ranisana i kada si ti na rang listi svetskog zla tri mesta ispred Hit*era.

Oko 15 do 5 se tvoji do juče najbolji prijatelji, najbliži rođaci i omiljeni likovi iz tvog života okupljaju oko tebe i iz sve snage pokušavaju da sakriju, da će da ti kičmu, bubreg i slezinu vade viljuškama, sad, oma, tu na licu mesta!
E to je trenutak kada reaguješ, poskočiš i veselim povikom “GOTOVO!!!” spaseš sebe, a njima postaješ važniji od keve i ćaleta.

To je to, znači ključni faktor je vreme koje radi za tebe, a tog sekunda možeš da izneseš pohovanu babarogu na sto, ima da plane za dvaes minuta brez leba i salate! Pojeli bi ulazna vrata od mesne zajednice! A komentari su tipa “bolje jeli nismo u našim kratkim životima! Prijavi se na takmičenje, Nebojša za predsednika! Piksi da te metne za veznog! Uvek si nam bio prioritet i najvažniji član familije! U ponedeljak tetoviram tvoju sliku na levu sisu! Imaš 20 kvadrata nužni deo kod nas u kući” itd…

A što se tiče kulinarskih saveta, neam pojma, važno je da ne zagori, ovo ostalo… j*bemliga, trpaj samo! E da! “Dvije žlice vegete obavezno, mala tajna velikih majstora! ”
Prijatno!

Autor: Nebojša od Zrenjanina

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *