Jedinko

A tebi mališanu moj sam dao zadatak da čuvaš mamicu još dugo, dugo nakon što ti broj godina preraste broj cipela. Već sada znam da nikad nečeš biti najjači u razredu ili virtuoz na klaviru. Jednostavno nekoj deci je po rođenju puno toga uskraćeno. Ali po mnogočemu ćeš uvek biti prvi. Nisi nikad imao tatu koji bi te, čim dođe sa posla, uhvatio za ruke i dugo vrtio oko sebe. I dok bi se svet okretao ti bi znao da postoji tata koji te nikad ne bi ispustio. Naučio bi te juriti biciklom bez pomoćnih točkića, praviti žabice kamenčićima po površini vode, posmatrati ptice, hipnotizirati mamu dugo smišljanim mekim rečima. Učio bi te o dobroti, o duši i poštenju isto kao i majka samo na neki drugi, muški način. Pokazao bi ti kako se gleda kroz rupicu u šaci, kako se sanja, kao se mašta, kako se igra dok se živi.

Uživao bi da u radionici zajedno smišljate naprave kojima se putuje, leti, roni, pobeđuju zloće i usrećuju dobrice. A mama bi se sa sprata, onako dugonoga u haljini koja se sama spreda otvara, spustila sa vrućim kolačima i požalila kako su joj zafalile tvoje ručice da sve to lepo umese. Onda bi seli u mašinu sa mamicom u sredini da se ne uplaši. Ti bi prstićem odabrao priču u koju se večeras leti. Svo troje bi se uhvatili za ruke i vinuli. Mama bi se pobunila kako će u kućnoj haljinici na raskopčavanje na tako otmen put, ali mi bi je uverili da je baš takva najlepša na svetu. Tamo bi i tako stigli raščupani od vetra i svi bi se nas uplašili.

Znaš, kad ja spavam, ja još uvek rastem. Hvatam se za nepoznato kao što se voda lepi za sito. U snu imam sina. Crnokos je sa crnim okecama. Ne liči na mene. Ne liči ni na ostalu decu iz ulice. Zbog njega ja ću mamici uvek biti ljubav broj dva i zato sam malo ljubomoran. Bolešljiv je ali raste kao iz vode. Kad odraste nositi će broj 46. Poseban je jer je moj. On je kao anđeo koji utiskuje svetlost u posve nepoznate duše. On daje smisao ovom suludom vremenu kad su ljudi umrli a ekrani postali osetljivi na dodir. Znam, svako ima svoje sanje a ja ovu priču o tri ptice pobegle iz peščanog sata.

I mališanu moj, kad budeš putovao, stani kad dođeš do ljubavi. Ne idi dalje, jer iza nje nema ničega.

Preuzeto sa fejsbuksa: Oblak u Bermudama(Kotoraš Pepi)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *