Istorijsko enigmatska rečenica

20.7.1968 godine, komandant svemirske letelice Apollo 11, Neil Armstrong, bio je prvi čovek koji je spustio nogu na Mesec. Nakon toga izgovorio je čuvene reči:
“Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo”.

Ove reči čuli su milioni ljudi na Zemlji. Pre nego što će isključiti aparat za komunikaciju sa Zemljom, Armstrong je dodao jednu enigmatičnu rečenicu: “Srećno, gospodine Gorsky!”

Mnoge osobe koje su tada radile u NASA-i pomislile su da se radi o nekom sovjetskom rivalu. Nakon što su pregledali sve liste kosmonauta, ustanovili su da nikakav Gorsky nije naveden u njima. Svaki put od tada kada bi se Armstrong pojavio pred novinarima, oni su mu postavljali pitanje da im razjasni značenje te rečenice. Svaki put on bi se samo nasmejao.

5. jula 1995. u Tampa Bayu, Florida, jedan je novinar ponovo postavio to pitanje, staro tada 26 godina. Ovaj put Armstrong je odlučio da napokon odgovori. Gospodin Gorsky bio je već dugi niz godina mrtav, te je astronaut pomislio da je došlo vreme da razjasni ovu misterioznu rečenicu.

Daleke 1938. kada je Neil bio dečak igrao je bejzbol sa svojim prijateljem. Lopta je odletela u susedno dvorište, gde su stanovali gospodin i gospođa Gorsky. Neil je otišao po loptu i dok ju je uzimao, začuo je kako gospođa Gorsky urla svome mužu:
“Da ti p**pušim??? Ti bi da ti ja p**pušim, je li??? E, pa hoću, ali kad ovaj klinac u dvorištu bude hodao po Mesecu!”

Ukoliko znate ko je autor, rado ćemo potpisati

One Comment

  1. Jovan said:

    Neil Armstrong je autor

    December 3, 2021
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *