Duh iz lampe

Hodao čovek plažom i ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od peska, kad, koje li sreće, pojavi se duh i reče: “Dobro, dobro, oslobodio si me iz lampe i znaš kako već dalje ide. Ali ovo je već treci put ovaj mesec i već ste mi dosadili pa se možeš oprostiti od tri želje. Možeš tražiti samo jednu.”

Čovek duboko razmisli i reče: “Evo već dvadeset godina živim u Americi i voleo bih da posetim stari kraj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko okeana da mogu otići kolima.”

Duh se nasmeja i reče: “To je nemoguće. Zamisli koliko ljudi samo treba da se most izgradi, kako uopšte da stubovi dohvate dno Atlantika. Zamisli drugu želju.”

Čovek se zamisli duboko i reče: “Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvek govorile da ne marim za njih i da sam bezosećajan. Voleo bih da mogu da razumem žene… da mogu da znam šta one osećaju, šta misle kad iznenada zaćute… da znam zašto plaču… da znam šta one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako da ih usrećim.”

Duh reče: “Hoćeš li most sa dve ili četiri trake?”

Negde sa iMterneta

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *