Detinjstvo devedesetih

Detinjstvo devedesetih u Srbiji:

Ustaneš u 7 sati kako bi odgledao Viteza Koju. Boli te pače za sve, znaš da kad upališ Tv nećeš gledati predsednika kako priča o BDP-u. Baba ti namaže paštetu na vruć hleb. Uf kako je tad pašteta bila ukusna, milion današnjih raznih vrsti pašteta ne mogu da priđu onoj staroj Karneksovoj koju jedu padobranci na reklami.

Odeš do prodavnice, kupiš Rumenka za 30 para ili Čoko-Moko za 50 para. Ako je dedi bila penzija, daće ti čitav dinar za koji si mogao kupiti Stopi, Bolero ili neki sladoled u kornetu. Za kusur uzmeš neku od žvaka: Misti ili Minti ili Turbo ili Paraćinka ili Žvazbuka ili one Zvezda, odnosno Partizan, u kojima dobiješ crveno belu, odnosno crno belu nalepnicu. Ako imaš više para, kupiš ŠOK žvaku!

Ako je vikend, gledaš crtaće ili dečje filmove na Politici, BK ili Pinku i piješ STEP sok. Završi se crtani, a ti odeš kod ortaka da se igraš klikerima, uzmeš mu dva staklenca, izgubiš mermerca, al nema veze, prošle nedelje si mu uzeo naftalinca. Igrate malo Segu (obično onu fuš sa plavim dugmićima, takozvani Terminator, koji je zapravo bio prepakovan Nintendo). Kad se “zagreje kocka”, odnosno adapter, odete kod komšije i kradete mu trešnje, umažeš se kao svinja, odeš kući, keva ti opali dva, tri šamara jer nisi bio kući kad je dolazila tetka koju nisi video dve godine. Uključiš RTS 1, odgledaš Srleta i Pajčeta ili Štrumfove, zavisno od toga koji je dan bio. U pola 8 odgledaš Laku noć deco, istuširaš se, opereš zube i legneš da spavaš. Moraš, sutra je škola. Ispod jastuka izvučeš tetris ili vokmen i zanimaš se malo dok ti se ne prispava.

Ujutru u školi fudbal, košarka, između dve vatre, pa zezate devojčice dok igraju lastiš, učiteljica vas kazni, ali nema veze. Dobiješ lošu ocenu, postidiš se, dobiješ dobru, odneseš kući da se pohvališ, dobiješ krem bananicu, a ako je tata primio platu možda čak i kinder jaje! Ako nema para, obično ti kaže da će ti sutra doneti “šarenu lažu sa točkićima”.

Ni za šta na svetu ne bih menjao svoje detinjstvo za ovo koje imaju današnja deca. Nikakav ajfon, jutjub, fejzbuk, instagram i razne aplikacije ne mogu da se porede sa onim što smo mi nekada imali!! 💙

Preuzeto sa fejsbuksa: Pansty

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *